Suni Sancı ile Doğum
22 Haziran 2024

Suni Sancı ile Doğum


Doğumun başlaması, oksitosin adı verilen hormonun yardımıyla gerçekleşir. Gebelik normal süresini tamamladığında, oksitosin doğal olarak salınır ve rahim kasılmalarına neden olur. Ancak bazı durumlarda doğum sürecini hızlandırmak için, tercihen serum içinde oksitosin hormonu verilir. Bu uygulama halk arasında "suni sancı" olarak adlandırılır. Doğum, doğal bir süreç olduğundan, genellikle doğal seyrine bırakılmalıdır. Ancak bazı durumlarda doğum sancılarını başlatmak veya desteklemek için damardan oksitosin verilmesi gerekebilir. Beyinden salgılanan oksitosin, hem rahim kasılmalarını sağlamakta hem de memeden sütün dışarıya atılmasını gerçekleştirmektedir. Doğumun yapay olarak başlatılmasına, doğum eyleminin indüksiyonu denir. İndüksiyon sırasında en yaygın olarak suni sancı, yani serumla birlikte oksitosin kullanımı söz konusudur.

Hangi Durumlarda Suni Sancı Verilir?

Gebeliğin devamının anne adayı ve bebek için sakıncalı olduğu durumlarda suni sancı verilerek doğumun başlatılması uygulanabilir. Örneğin, anne adayının hayatını riske atan preeklampsi durumunda veya bebek için en çok miad geçmesinde uygulanır. Preeklampsi gebelikte gelişen bir durumdur ve kesin tedavisi doğumdur. Bu tanı konulduğunda, doğum ağrıları başlamamışsa ve sezaryen yapılması gerekmiyorsa, suni sancı verilerek doğum başlatılır. Miad geçmesi durumunda bebeğin oksijensiz kalması ve ilerleyen dönemde ölümünün söz konusu olmasından dolayı, sezaryen yapılmasına neden bulunmuyorsa, suni sancı verilerek doğum gerçekleştirilir.

Suni Sancı ile Doğum Nasıl Uygulanır?

Anne adayına damardan serum içinde oksitosin adı verilen maddenin belli dozlarda verilmesiyle doğumun indüksiyonu sağlanır. Bu uygulamayla rahmin kasılmaya başlaması amaçlanır. Ancak rahmin kasılmaya teşviki kolay değildir. Rahmin oksitosine olan duyarlılığını sağlamak ve rahim ağzının kasılmaya açılması için, rahim ağzında ön hazırlıklar yapılmalıdır. Normalde gebe olmayan kadınlarda rahim ağzı sıkı kapalıdır. Gebelikle birlikte rahim ağzı yumuşamaya başlar ve gebeliğin sonuna kadar bu devam eder. Gebeliğin son aşamasında bu yumuşama en son safhasına gelir ve uzunluğunda azalma ve ön kısmında baskıyla birlikte açılma olur. Bu olaylar suni sancı verilmesinde yapay olarak gerçekleştirilir. Gerekli olduğu takdirde rahim ağzı için bazı ön hazırlıklar yapılmalıdır. Bu yüzden önce vajinal muayene yapılmalı ve ön hazırlık için karar verilmelidir. Miada yakın olan ya da miadın geçtiği gebelerde genellikle rahim ağzı için ön hazırlık gerekmemektedir. Sadece oksitosin verilmesi yeterli gelir. Ön hazırlık kararını doktor Bishop puanlamasıyla yapar. Bu puanlama sistemi, rahim ağzının özelliklerine göre oluşturulur. Rahim ağzı hazır değilse, önce vajinal yolla prostaglandin içeriği olan ilaçlar uygulanır. Bir süre sonra rahim ağzı yeniden Bishop puanlamasıyla değerlendirilerek, rahim ağzının durumuna bakılır. Eğer yeterli değilse, işlem tekrarlanır. Rahim ağzı hazır hale geldiğinde, doğum başlatılması işlemine geçilir. Öncesinde bebeğin iyilik hali çeşitli testlerle değerlendirilerek, uygunsa suni sancı verilip, doğum başlatılır.

Suni Sancı ile Doğumun Riskleri Var mıdır?

Yapılan işlem basit bir müdahale değildir; doğal bir işleme müdahale edilmektedir. Bu yüzden dikkatli bir değerlendirme yapılarak, işleme başlanmalıdır. Doğum kararı verildikten sonra hemen uygulanmalıdır. Eğer vajinal yolla doğum gerçekleştirilemezse, doğum sezaryen yapılarak gerçekleştirilmelidir. Suni sancıyla yapılan doğumlarda rahim kasılmaları daha düzenli olmakta, ancak daha güçlü gelmektedir. Rahmin tam olarak açılması kısa sürede gerçekleşmektedir. Bazı durumlarda bebeğin sıkıntıya girmesi yani fetal distres durumu gelişebilir. Bu gelişirse verilen dozun azaltılması gerekir. Eğer düzelme sağlanmazsa, doğum sezaryene çevrilir. Rahim kasının aşırı uyarılması halinde hiperstimulasyon gelişebilir. Dozun yüksek tutulması sonucunda şiddetli kasılmalar oluşabilir. Eğer bunun tanısı geç koyulursa, rahimde yırtılmalar ya da bebeğin oksijensiz kalarak ölmesine sebep olabilir. Ender durumlarda verilen dozun yüksekliğinden ve işlemin uzun sürmesinden dolayı rahim kasları yorulacağından, bebeğin doğumundan sonra rahim yeterince kasılamaz ve bu durum kanamaya neden olur.

Suni Sancıyla Doğum Sakıncalı mıdır?

Suni sancı ile doğum, sadece vajinal doğumun sakıncalı olduğu durumlarda uygulanmamalıdır. Pelvis darlığı, placenta previa, bebeğin yan durması gibi durumlarda vajinal doğum sakıncalıdır. Ayrıca bebeğin acil olarak doğurtulması gereken durumlarda suni sancı kullanılarak doğum gerçekleştirilmesi sakıncalıdır. İri bebek şüphesinin olması, kadının çok sayıda doğum yapması ve fetal distres şüphesinin olması suni sancı verilmemesini gerektirir. Bu durumlarda doğum direkt olarak sezaryenle yaptırılmalıdır.

Ekstra Bilgiler

Suni sancı uygulamasının başarılı olabilmesi için doğru hasta seçimi ve uygun zamanlama oldukça önemlidir. Ayrıca, suni sancının uygulanacağı hastanenin yeterli donanıma sahip olması ve olası komplikasyonlara karşı hazırlıklı olunması gerekmektedir.Bu süreçte annenin ve bebeğin sürekli izlenmesi, olası komplikasyonların erkenden tespit edilip müdahale edilmesi açısından kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, suni sancı ile doğum süreci uzman sağlık personeli tarafından yönetilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Normal Doğumda Dikiş

Normal Doğumda Dikiş

Doğum Nasıl Başlar

Doğum Nasıl Başlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Doğumda Hastane Çantasında Olması Gerekenler

Doğumda Hastane Çantasında Olması Gerekenler

Erken Doğum Nedenleri

Erken Doğum Nedenleri

Doğum Sonrası Korse Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Doğum Sonrası Korse Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Epidural Normal Doğum

Epidural Normal Doğum

Doğum Çantasında Neler Olmalı

Doğum Çantasında Neler Olmalı

Güncel

Doğumda Kaç Kilo Gider?

Doğumda Kaç Kilo Gider?

Güncel

Doğum Sonrası Depresyon

Doğum Sonrası Depresyon

Güncel

Doğum Nasıl Olur

Doğum Nasıl Olur

Ağrısız Normal Doğum

Ağrısız Normal Doğum

Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır

Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır

Doğum Yapmak Nedir?

Doğum Yapmak Nedir?

Doğumdan Sonra Adet Ne Zaman Başlar

Doğumdan Sonra Adet Ne Zaman Başlar

Normal Doğum Belirtileri ve Faydaları Nelerdir?

Normal Doğum Belirtileri ve Faydaları Nelerdir?

Normal Doğum Nasıl Yapılır?

Normal Doğum Nasıl Yapılır?

Doğum Sancısı Belirtileri

Doğum Sancısı Belirtileri

Erken Doğum Yapmanın Zararları

Erken Doğum Yapmanın Zararları

Doğumun Yaklaştığını Nasıl Anlarız?

Doğumun Yaklaştığını Nasıl Anlarız?