Ağrısız Normal Doğum
20 Temmuz 2024

Ağrısız Normal Doğum


Ağrısız normal doğum, doğum sancılarının kasıklarda baskı ve karında basınç olarak algılandığı bir doğum yöntemidir. Bu tür doğumda sancılar sadece karın bölgesinde kasılma olarak hissedilmektedir. Anne adayları bu yöntemle ağrı ve acı hissetmezler. Yapılan epidural analjezi uygulaması sayesinde doğuma kadar geçen sürede anne adayı her türlü hareketi yapabilir ve yürüyebilir. Doğumhaneye girdiğinizde karında kasılma hissettiğinizde ıkınarak bebeğinizin çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Yani doğuma aktif olarak katılabilirsiniz. Ağrısız normal doğumun gerçekleşmesi için, anne adayına doğum öncesi bel kısmından epidural aralıktan bir kateter yerleştirilerek, belirli oranda anestezik ilaç verilmektedir. Bu sayede doğum sancıları sadece karın bölgesinde ve kasıklarda basınç şeklinde hissedilmektedir.

Ağrısız Normal Doğum Evreleri

Doğum, bebeğin anne rahmi içinde zamanını doldurduğunda, rahmin kasılmalarıyla birlikte önce doğum kanalına, sonra dışarıya itilmesiyle gerçekleşen bir mekanizmadır. Her anne adayının yaşadığı deneyim farklı ve özeldir. Bu anlar yaşamın unutulmaz anıları arasındadır. Doğum genel olarak üç evreden oluşmaktadır:
  • Dilatasyon (Açılma)
  • Bebeğin çıkışı
  • Halas (Plasentanın çıkışı)

Doğum Süresi Ne Kadar Sürer?

Doğum süresi çeşitli parametrelere göre belirlenmektedir. Anne adayının ilk doğumu ya da ikinci veya üçüncü doğumu olmasına, bebeğin ve annenin kilosuna, bebeğin anne rahmindeki pozisyonuna, doğum kanalının anatomik yapısına ve annenin ruh hali gibi farklı etkenlere göre değişir. İlk doğumlar genellikle 6-9 saat sürerken, daha sonra gerçekleşen doğumlar 3-5 saat sürebilir.

Doğum Sancıları

Doğumda yaşanan ağrıların kendine özgü şiddeti ve özellikleri vardır. Hissedilen ağrılar çok yönlüdür. Kadınların çoğu bu ağrıları yaşamları boyunca yaşadıkları en şiddetli ağrı olarak tanımlar. Doğumun ilk evresinde hissedilen ağrılar, rahmin kasılması ve rahim boynunun genişlemeye başlamasıyla, doğum kanalının açılmasından dolayı olur. Ritmik olarak hissedilen kasılmalar, şiddetli adet sancılarına benzer. Doğumun ikinci evresinde hissedilen ağrılar, bebeğin başının doğum kanalına inmesi ve dışarıya doğru çıkması sırasında kasık ve kalça tabanında bulunan yumuşak dokuların kasılıp gerilmesinden dolayı yaşanır. Bu ağrıların giderilmesi için doğumun ilk aşamasında akupunktur, hipnoz, aromaterapi, TENS uygulanması, etonoks gazı ve petidin enjeksiyonu gibi uygulamalar yapılabilir. Ancak bunlar yeterli olmayabilir. Doğumun daha sonraki evrelerinde ağrısız normal doğum sağlamak için uygulanan epidural analjezi yani bölgesel analjezi yöntemi daha başarılıdır. Analjezi, ağrı duymama veya uyuşturma anlamında bir ifadedir. Kişinin uyutulmadan, şuuru açıkken sadece ağrının meydana geldiği bölgenin geçici olarak uyuşturulmasıyla, ağrıların geçici bir süre hissedilmemesini sağlar.

Epidural Analjezi Ne Zaman Uygulanır?

Bu uyuşturma yöntemi normal doğumda en fazla tercih edilen ve en etkili yöntemdir. Bu yöntemin amacı, anne adayının doğuma aktif olarak katılımını sağlamaktır. Anne adayının sadece baskıyı ve dokunmayı hissetmesini sağlar, fakat acıyı duymasını engeller. Bu işlem uygulandığında anne adayı yürüyebilir ve her türlü işi yapabilir. Doğumda hissedilen ağrıları duymaz. Uygulama rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesinden sonra, rahim ağzının yaklaşık olarak %60-70 oranında inceldiği, rahim ağzı açıklığının 4 cm olduğu zaman yani ağrıların anne adayını ciddi oranda rahatsız ettiği dönemde yapılır. Bunun daha önce yapılması kasılmaları etkileyebileceğinden doğumun gecikmesine neden olabilir. Geç uygulanması halinde ise anne adayının gereksiz yere ağrı çekmesine ve ağrıdan dolayı işlemin yapılamamasına neden olabilir. Yani epidural analjezi uygulaması zorlaşabilir. Çünkü uygulamanın yapılabilmesi için, anne adayının belli bir konumda durması gerekmektedir.

Doğumda Epidural Analjezi Uygulamasının Sağladığı Faydalar

  • Bu uygulama kişiyi sersemletmez, bağırsak hareketlerini durdurmaz, hareket etmesini engellemez.
  • Anne adayının psikolojik olarak rahatlamasını sağlayarak, kas spazmını çözer ve normal doğum yapma şansını yükseltir.
  • Doğum stresinin atılmasını sağlayarak, kaslarda gevşeme yapar.
  • Doğum sancıları ağrı tarzında değil, baskı ve kasılma olarak hissedilir. Doğuma ıkınma ile annenin katılımını sağlar.
  • Doğumdan sonra annenin daha dinç olmasını sağladığından, bebeğiyle ilgilenmesine yardımcı olur.
  • Normal doğumlarda ağrıların giderilmesinde en etkili yöntem olarak kabul edilmektedir.
  • Doğum sonrasında %1 oranında baş ağrısı yapsa da bu kolay geçirilen bir şikayettir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Doğumdan Sonra Korunma

Doğumdan Sonra Korunma

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Normal Doğum Belirtileri ve Faydaları Nelerdir?

Normal Doğum Belirtileri ve Faydaları Nelerdir?

Doğumda Hastane Çantasında Olması Gerekenler

Doğumda Hastane Çantasında Olması Gerekenler

Epidural Normal Doğum

Epidural Normal Doğum

Doğumdan Sonra Kilo Verme

Doğumdan Sonra Kilo Verme

Doğum Nasıl Olur

Doğum Nasıl Olur

Güncel

Erken Doğum Belirtileri

Erken Doğum Belirtileri

Güncel

Doğumdan Sonra Cinsellik

Doğumdan Sonra Cinsellik

Güncel

Doğumun Yaklaştığını Nasıl Anlarız?

Doğumun Yaklaştığını Nasıl Anlarız?

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi

Doğumda Kaç Kilo Gider?

Doğumda Kaç Kilo Gider?

Doğum Sonrası Göbek

Doğum Sonrası Göbek

Normal Doğumda Dikiş

Normal Doğumda Dikiş

Doğum Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Doğum Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Doğum Nasıl Başlar

Doğum Nasıl Başlar

Doğum Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir

Doğum Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir

Normal Doğum Nasıl Yapılır?

Normal Doğum Nasıl Yapılır?

Doğum Sancısı Nasıl Olur

Doğum Sancısı Nasıl Olur