Doğum Hesaplama Doğum Nasıl Hesaplanır
20 Temmuz 2024

Doğum Hesaplama Doğum Nasıl Hesaplanır

Doğum Hesaplama

Doğum hesaplama, anne adaylarının doğuma bilinçli bir şekilde hazırlanmasını sağlar. Gebelik genellikle planlı bir süreç olarak başlamaz; çoğunlukla sürpriz gebelikler meydana gelir. Hamileliğini bilinçli olarak planlayan çiftler, bunu belirli nedenlerle yaparlar. Bu nedenlerin en önemlisi, bebeğin doğum tarihinin belirli bir döneme denk gelmesini sağlamaktır. Planlanmamış gebeliklerde ise bebeğin tahmini doğum tarihini hesaplayabilmek için bazı kriterler kullanılır. Ancak bu hesaplamalar tamamen tahminidir çünkü doğum sürecinde birçok faktör etkilidir. Doğum tarihinin tahmini olarak bile hesaplanması, anne adaylarının hazırlıklarını tamamlamasına ve doğuma hazırlanmasına yardımcı olur.

Doğum Tarihi Hesaplama Yöntemi

Normal gebelik süreci, döllenme kanallarında veya rahimde yumurtanın döllenmesini takip eden 40 haftalık bir süreci kapsar. Bu dönem, son adet tarihinin başlangıcından itibaren 40 hafta olarak değerlendirilir. Doğum tarihi hesaplamada da bu 40 haftalık dönem kullanılır. Ancak doğumlar genellikle 40 haftadan önce gerçekleşir. Normal doğumlar 37. ve 40. haftalar arasında olur. Erken doğum riski olan gebeliklerde ise doğum hesaplanan tarihten önce gerçekleşebilir. Bazı gebelikler ise 41. ve 42. haftada sonlanır. Gebelik, erkeğin sperminin kadının yumurta hücresini döllediği gün başlar. Ancak gebelik yaşının hesabında, ilişki tarihi dikkate alınmaz. Bu, tüm dünyada kabul edilen bir standarttır. Kadının son adetinin ilk günü, gebelik başlangıcı olarak kabul edilir. Gebelik yaşı ay olarak değil, toplamda 280 gün olarak hesaplanır. Doğum tarihi tahmini olduğundan, anne adayına ve doktora doğumu değerlendirmede yardımcı olur.

Doğum Hesaplanan Tarihte Gerçekleşmezse

Hesaplanan doğum tarihi, anne adayının son adet tarihinin ilk gününe göre 40 haftalık olarak hesaplanır. Bu tarihte bazen farklılıklar olabilir. Doktorun yaptığı ultrason ölçümleriyle düzeltilmiş doğum tarihi dikkate alınabilir. Bu nedenle, anne adaylarına gebeliğin ilk üç aylık döneminde yapılan ultrason ölçümleri önemlidir ve dikkatlice korunmalıdır. Doğum, anne adayının son adet tarihine göre ve ultrason ölçümlerine göre 40 haftayı doldurduğunda gerçekleşmezse, yapılacak test sonuçlarına göre en fazla 41. ve 42. haftalara kadar beklenir. Bu tarihlerde doğum olmazsa, sezaryenle müdahale edilir.

Doğum Tarihi Nasıl Hesaplanır?

Doğum tarihinin hesabı için Nagele yöntemi kullanılır. Bu yöntemde, son adet döneminin başlangıcına 7 gün eklenir ve bu tarih 3 ay geri alınarak doğum hesaplaması yapılır. Elde edilen bu tarih, doğumun gerçekleşmesi gereken en son tarih olarak kabul edilir. Ancak doğumlar genellikle 37. ve 40. haftalar arasında olur. Bazen de bir hafta gecikmeyle doğum meydana gelebilir. Bu hesaplama yöntemi sadece tekil gebelikler için geçerlidir. Çoğul gebeliklerde doğumlar genellikle 34. ve 37. haftalarda gerçekleşir.

Doğum Tarihi Örnek Hesaplama

Son adet tarihi 5 Mayıs olan kişinin tahmini doğum tarihi:

5 + 7 = 12 Mayıs.

Mayıs'tan 3 ay geriye gidilirse Şubat => 12 Şubat tahmini doğum tarihi olarak dikkate alınacaktır.

Doğum tarihini bu şekilde hesaplayabilmek için, anne adayının düzenli bir adet döngüsüne sahip olması gerekir. Adetleri düzensiz olan kadınlarda bu hesaplama hatalı sonuçlar verebilir. Bu tespit edilirse, ultrason tetkikleri dikkate alınmalıdır. Anne adaylarının adet tarihlerini hatırlamaması halinde de ultrason tetkiklerine göre hareket edilmelidir. Doğum sürecinde her alternatif değerlendirilerek, sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesi sağlanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Doğum Nasıl Başlar

Doğum Nasıl Başlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Doğumda Kaç Kilo Gider?

Doğumda Kaç Kilo Gider?

Evde Doğum Yapmak

Evde Doğum Yapmak

Doğum Sonrası Kanama

Doğum Sonrası Kanama

Epidural Normal Doğum Yapanlar

Epidural Normal Doğum Yapanlar

Erken Doğum Nedenleri

Erken Doğum Nedenleri

Güncel

Doğumdan Sonra Cinsel İsteksizlik

Doğumdan Sonra Cinsel İsteksizlik

Güncel

Doğum Sancısı Nasıl Olur

Doğum Sancısı Nasıl Olur

Güncel

Doğumdan Sonra Cinsellik

Doğumdan Sonra Cinsellik

Normal Doğumda Dikiş

Normal Doğumda Dikiş

Doğum Sancısı Nasıl Başlar

Doğum Sancısı Nasıl Başlar

Erken Doğum Yapmanın Zararları

Erken Doğum Yapmanın Zararları

Doğum Belirtileri Nelerdir?

Doğum Belirtileri Nelerdir?

Doğum Sonrası Göbek

Doğum Sonrası Göbek

Ağrısız Normal Doğum

Ağrısız Normal Doğum