Doğum Raporu Nasıl Alınır
26 Temmuz 2024

Doğum Raporu Nasıl Alınır

Doğum Raporu Nedir?

Doğum raporu, çalışan anne adaylarının ne zaman doğum iznine ayrılabileceğini ve ne zaman işlerinin başına dönebileceğini belirleyen bir belgedir. Tekil gebeliklerde doğum raporu doğumdan 8 hafta önce alınmaktadır. Çoğul gebeliklerde ise bu rapor doğumdan 10 hafta önce alınmalıdır. Bu süreler gebe kadınların yasal olarak kullanabileceği izinlerdir. Doğum raporu almak için SGK ile anlaşmalı olan bir hastaneye başvurulur. Alınan raporun bir fotokopisi işyeri personeline verilir. Bu rapor açık bir rapordur ve doğum sonrasında 56. günde kapatılır. Rapor kapatıldığında yine fotokopisi işyeri personeline verilmelidir. Bu raporlar SGK kurumuna bildirilir.

Hamilelerin Doğum İzni Ne Kadardır?

Gebe bir kadının doğum öncesinde 8 hafta, doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta izin süresi vardır. Çoğul gebeliklerde doğum öncesi kullanılan 8 haftalık izne 2 hafta daha eklenmektedir. Kadının hamileliğinde bir sorunu yoksa ve bunu doktordan alacağı raporla belgelendirebilirse, doğumdan önce kullanacağı izin süresini kısaltabilir. Yani doğumuna 3 hafta kalıncaya kadar çalışabilir. Kalan süresini doğumdan sonra kullanacağı izin süresine ekleyebilir. Ancak doğumdan önce mutlaka 3 hafta izin kullanması gerekir.

Doğum Raporuna Göre Çalışma Koşulları Nasıl Olur?

Doğum raporunda verilen izin, ücretli izindir. Alınan rapor ve gerekli evraklarla SGK kurumuna başvurulması durumunda doğum ücreti alınabilir. Çalışan kadınların hamilelikleri boyunca işyerinden düzenli kontrolleri için ücretli izin hakları da bulunmaktadır. Doktorun önerisi olursa, işyerinde daha uygun departmanlarda çalıştırılmaları gerekmektedir. Bu şekilde çalışma alanı değiştirilen çalışanların ücretlerinde herhangi bir indirim yapılamaz.

Çalışan Hamileler Ücretsiz İzin Kullanabilir mi?

Doğum sonrasında kullanılacak 8 haftalık ücretli iznin dışında, ihtiyaçları olması halinde kadınlar 6 ay daha ücretsiz izin kullanabilir. Doğum öncesi alınan 8 hafta ve doğum sonrası kullanılan 8 hafta için maaştan herhangi bir kesinti yapılmaz. Ancak bu kullanılacak 6 ay için herhangi bir maaş ödemesi yapılmaz. Hamile kadının izin süresinin belirlenmesi için, doktordan doğumun gerçekleşeceği tarihle ilgili doğum raporu alınması gerekir. Eğer doğum öncesinde gebeliği ile ilgili bir sorun olması halinde, 8 haftalık izin süresi uzatılabilir.

Doğum İzni Nasıl Hesaplanır?

Kadınlar genellikle hamileliklerinin hangi haftasında olduklarını doğru hesaplayamazlar. Bu yüzden doğum öncesinde kullanacakları izin zamanını yanlış planlayabiliyorlar. Normalde gebelik süresi 40 hafta olarak kabul edilir. Bu durumda kadının 32. haftada izne ayrılması gerekir. Bunun doğru hesaplanması için, son adet tarihine göre tahmini doğum tarihine kaç gün kaldığını bulmanız gerekir. Elde edilen gün sayısının kaç hafta ve kaç gün ettiğini hesapladığınızda, gebeliğin hangi haftada olduğunu bulabilirsiniz. Doğum izninin yanlış hesaplanması halinde, doğumdan sonraki kullanılacak izin günleri azalacaktır.

Çalışan Hamileler Doğum Raporu Almak İçin Hangi Kurumlara Başvurmalıdır?

Kadınlar hamile olduklarına dair aldıkları belgeyi işyerinin ilgili bölümlerine vermelidir. Hamile olduklarına dair belgeyi kadın doğum servisi olan devlet hastanelerinden alabilirler. Bu belgeyi hem bağlı olduğu sigorta kurumuna hem de çalıştığı işyerine vermelidir. Bu, kadının izninin başlaması ve diğer işlemlerinin yapılması için gereklidir.

Ek Bilgiler

Doğum raporu ve izin süreleri ile ilgili olarak bilinmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

  • Doğum raporu, gebe kadının çalışamayacağına dair tıbbi bir belgedir ve iş güvencesi sağlar.
  • Çalışan kadınlar doğum izni süresince maaşlarını alır ve bu süre boyunca işten çıkarılamazlar.
  • İşveren, doğum iznine çıkan çalışanının yerine geçici bir çalışan alabilir, ancak izin süresi sonunda asıl çalışan işine geri döner.
  • Doğum izni bittikten sonra da çalışan anneler, emzirme izni gibi ek izin haklarına sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Efe

25 Temmuz 2024 Perşembe

Doğum raporu almak için SGK ile anlaşmalı olan bir hastaneye başvurmam gerekiyor ama bu raporun kapatılması için de ayrıca bir işlem yapmam gerektiğinden emin değilim. Bu konuda daha detaylı bilgi verebilir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Efe Bey, doğum raporu almak için SGK ile anlaşmalı bir hastaneye başvurmanız doğru bir adım. Raporu aldıktan sonra, raporun kapatılması için işvereninize veya SGK'ya başvurmanız gerekebilir. Bu işlemler genellikle işvereniniz tarafından yürütülür, ancak kesin bilgi almak için SGK'nın resmi web sitesini ziyaret edebilir veya doğrudan SGK ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, hastanenin ilgili bölümü de size gerekli yönlendirmeleri yapabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Doğum Sonrası Depresyon

Doğum Sonrası Depresyon

Popüler İçerikler

Doğum Korkusu Nasıl Geçer

Doğum Korkusu Nasıl Geçer

Editörün Seçtiği

Doğum Sonrası Göbek

Doğum Sonrası Göbek

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Doğum Sancısı Nasıl Olur

Doğum Sancısı Nasıl Olur

Suni Sancı ile Doğum

Suni Sancı ile Doğum

Ağrısız Doğum Yapılabilir mi?

Ağrısız Doğum Yapılabilir mi?

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi

Doğum Çantasında Neler Olmalı

Doğum Çantasında Neler Olmalı

Güncel

Epidural Normal Doğum

Epidural Normal Doğum

Güncel

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi

Güncel

Doğumda Kaç Kilo Gider?

Doğumda Kaç Kilo Gider?